Foto 9

Toen Robert Baden Powell in 1907 met de scouts in Engeland begon, konden alleen jongens vanaf 11 jaar lid worden. Scouting werd zo populair in Engeland dat ook de jongere broertjes van de scouts heel graag mee wilden doen. Baden-Powell vroeg aan zijn goede vriend, Rudyard Kipling, of hij zijn verhaal The Jungle Book mocht gebruiken om voor jongens vanaf 7 jaar een nieuw spel te bedenken. Vanaf 1916 startte in Engeland de speltak welpen. De jongere jongens kwamen bijeen in hordes en speelden samen met Mowgli en de andere dieren in de Jungle.

De Scoutingideeën van Baden Powell verspreidden zich over de rest van de wereld en in 1910 werd ook in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf 11 jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land.

In Engeland werd de speltak voor meisjes vanaf zeven jaar al in 1914 opgericht. De eerste, nog niet officiële kabouterspeltak werd pas 6 jaar later, in 1920, in Nederland opgericht. Voor de meisjes werd het verhaal "The Brownies" (De Kabouters) gebruikt en vanaf 1980 speelden de kabouters in Bambilië. In de jaren ’90 zijn er nog aparte speltakken geweest voor gemengde speleenheden (Esta’s) en voor waterwelpen (Dolfijneneiland). De esta’s speelden in het Land van Esta naar het verhaal van ‘Het kind met de hoge hoed’ van kinderboekenschrijfster Simone Schell. De dolfijnen speelden op en rond het Dolfijneneiland. Deze thema’s werden landelijk gezien niet zo veel gebruikt.

Vanaf 2010 spelen alle jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar te land, ter zee en in de lucht samen met Mowgli en Shanti in de jungle onder de naam welpen.

Het originele (Engelse) verhaal van Mowgli kun je als PDF downloaden op deze website.